Paradentose er en tandsygdom, som defineres som en betændelsestilstand i tandkødet og knoglen, der sidder rundt om tandrødderne. Sygdommen skyldes bakterier i munden, som opstår på grund af belægninger på tænderne – også kaldet plak. Belægningerne dannes hver gang, du spiser og drikker.
Holdes tænderne ikke rene hver dag, er der risiko for udvikling af paradentose, da belægningerne får lov at blive siddende og efterhånden vil nedbryde tandknoglen.
Paradentose opstår dog ikke lige pludseligt. Tandsygdommen udvikler sig over længere tid og ses derfor oftest først hos patienter, når de er i slutningen af 30’erne. Men paradentose kan også opstå hos yngre personer i forbindelse med indtaget af snus.
Hvordan undgår man paradentose?
Hvis du vil forebygge mod tandsygdommen, har vi samlet 3 råd til dig her:
- God mundhygiejne
En god mundhygiejne er afgørende, når det gælder om at forebygge mod paradentose og andre tandsygdomme. Vi anbefaler derfor, du børster dine tænder to gange om dagen og bruger tandtråd og mundskyl.Det er vigtigt, du børster dine tænder i små cirkelbevægelser for at nå rundt på alle overflader. Derved fjerner du ikke kun bakterier i munden, men mindsker samtidig risikoen for at udvikle tandkødsbetændelse, som er et forstadie til paradentose.
- Gå regelmæssigt til tandlæge
Hvis du vil bevare sunde tænder og tandkød, slipper du ikke udenom besøget hos tandlægen. Det er forskelligt fra person til person, hvor ofte de bør gå til tandlæge. For nogle personer er det nok med et besøg hos tandlægen én gang om året, mens andre skal gå hver tredje måned. Regelmæssige tandlægebesøg er den bedste måde at forebygge mod tandsygdomme og mindske risikoen for paradentose.Rødt og hævet tandkød kan være tegn på begyndende paradentose. Derfor er det vigtigt, at du opsøger en tandlæge, hvis du har mistanke om, at du har tandkødsbetændelse. Du kan læse mere om tandkødsbetændelse her.
- Sund livsstil
Føler du trang til cigaretter? Især når du er stresset?
Rygninger øger sandsynligheden for udvikling af paradentose. Hvis du allerede har paradentose, er det bedst at droppe smøgerne helt. Så find andre måder at slappe af på og undgå stress. Gå en tur eller lyt til noget musik. Stress kan nemlig påvirke dit immunforsvar og øger risikoen for sygdomme og infektioner som fx tandkødsbetændelse, hvis du er stresset over længere tid.
Hvordan behandles paradentose?
Hvis du har udviklet paradentose, vil tandlægen først vurdere sygdommens omfang og herefter påbegynde behandlingen.
Behandlingen af paradentose består i at rense tandkødslommerne og fjerne plak og tandsten fra tændernes rodoverflade. Det kaldes også en tandrodsrensning. Er tandkødslommerne meget betændte, kan det være nødvendigt med et kirurgisk indgreb, hvor rødderne renses og betændt væv fjernes.
Det er vigtigt, at paradentosen behandles, ellers risikerer du, at dine tænder bliver løse og falder ud. Du skal derfor sørge for at gå regelmæssigt til tandlægen og holde en god mundhygiejne.
Vil du gerne vide mere om NordSmil? Så besøg vores hjemmeside, hvor du kan læse mere om vores behandlinger og finde den tandlæge, der ligger tættest på dig.