Hvad er en tandprotese?
En tandprotese er en konstruktion, som kan erstatte en eller flere tænder. Der er tale om en aftagelig løsning. Det vil sige, at du i modsætning til en krone eller bro, som sidder fast, til enhver tid kan tage tandprotesen ud af munden fx for at gøre den rent.
Hvilke tandproteser findes der?
Der findes en række forskellige tandproteser, som enten er midlertidige eller permanente. Lad os se lidt nærmere på dem:
Delprotese
En delprotese sidder fast ved hjælp af bøjler, som sidder omkring dine egne tænder. For at fordele trykket på dine tænder og mindske belastningen på gummerne, laves der nogle små støtter på dine tænders tyggeflade. Tandlægen er derfor nødt til at bore i tænderne, så støtterne passer på tændernes tyggeflade.
Et eksempel på en delprotese er smileprotesen. Hvis du mangler en eller ganske få tænder, kan du overveje denne tandprotese. Smileprotesen bruges kun i en kort periode som typisk er på 3 måneder, inden den endelige behandling finder sted.
Helprotese
Med en helprotese kan du erstatte alle dine tænder med akryltænder, der sidder fast i lyserødt akryl, så de ser helt naturlige ud, og ligger på gummen. Helprotesen sidder fast i overkæben ved hjælp af et vakuum, der dannes mellem din tandprotese og dine gummer. I underkæben vil tandprotesen derimod ligge på gummen og vil derfor ikke sidde lige så godt fast som i overkæben. Du kan dog overveje at få lavet en tryklåsprotese for at gøre protesen mere stabil.
Tryklåsprotese
Hvis du vælger en tryklåsprotese, bevares en eller flere af dine tandrødder. Rødderne rodbehandles for at kunne føre en kugle i roden. Det gør det muligt at klikke tryklåsprotesen på kuglen, så den sidder fast.
Har du ikke nogen tandrødder, der kan bevares, kan vi i stedet anvende implantater, som tryklåsprotesen kan klikkes på.
En tryklåsprotese sidder mere stabilt i din mundhule vil vil ofte også give en større livskvalitet.
Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg har en tandprotese?
Lim og klister for at fastholde tandproteser: Du kan købe proteseklister på apoteket, hvis du vil have, at dine tandproteser sidder bedre fast. Du skal blot huske at rengøre din mund og din tandprotese grundigt.
Sove med tandproteser
Der er mange delte meninger om, hvorvidt tandprotesen skal tages ud, når du sover, eller om du godt kan sove med den i. Nogle forsker mener dog, at knoglen svinder hurtigere, hvis du sover med din tandprotese. Uanset hvad du vælger at gøre, skal du sørge for at rense din tandprotese før og efter sengetid.
Rengøring
For at holde dine tandproteser rene, skal du børste dem grundigt med vand og tandpasta og helst med en protesetandbørste.
Er der nogle risici ved tandproteser?
Hvis du har en tandprotese, er der større risiko for, at du får svamp i munden. For at undgå svamp i munden, er det derfor vigtigt, at du holder din mundhule og dine tandproteser rene. Husk også at børste din gane og dine gummer.
Opdager du, at du har fået svamp i munden, skal du kontakte din tandlæge, som kan udskrive en svampekur enten i form af salve eller tabletter.
Vil du gerne vide mere om NordSmil? Så besøg vores hjemmeside, hvor du kan læse mere om vores behandlinger og finde den tandlæge, der ligger tættest på dig.